Proteina është një makronutrient i rëndësishëm, por jo të gjitha burimet dietike të proteinave janë krijuar të barabarta.

Ngrënia e pjesëve të barabarta të ushqimeve shtazore dhe bimore të pasura me proteina, siç sugjerohet nga Udhëzimet dietike për amerikanët, çon në nivele të ndryshme të disponueshmërisë së aminoacideve thelbësore (EAA) si tek të rinjtë ashtu edhe tek të moshuarit, raporton Scitech Daily (SciTech Daily).

Shkencëtarët e Universitetit Purdue thonë se konsumimi i dy porcioneve referente të proteinave shtazore siguron biodisponueshmëri më të madhe të aminoacideve thelbësore sesa konsumimi i një sasie identike të proteinave me bazë bimore. Cilësia e proteinave të ushqimit, gjegjësisht përmbajtja EAC e vaktit, është faktori kryesor në përcaktimin se si trupi përdor aminoacidet për të ndërtuar muskuj dhe të gjithë trupin.

Udhëzimet dietike për amerikanët theksojnë nevojën për të ngrënë një shumëllojshmëri ushqimesh të bazuara në racione referente me përmbajtje të ngjashme ushqyese. Një porcion referencë është i barabartë me 28 g mish, një vezë të plotë, 60 g fasule ose 14 g arra.