Njoftimi i autoriteteve se do të hapet tregu i punës në turizëm për punëtorët nga jashtë, kryesisht nga Pakistani dhe Filipinet për ta zgjidhur mungesën e fuqisë punëtore, do të has në probleme. Sektori i turizmit në Ohër thotë se të huajt sapo të vijnë do të jenë në dilemë nëse duhet të qëndrojnë te ne për shkak të pagave të ulëta.

“Kjo më tingëllon si fantashkencë. Nga Pakistani, nga Filipinet, sikur mezi presin të vijnë tek ne. Kushdo që të vijë, nëse e di që për punë të ngjashme në Kroaci do të marrë pesë herë më shumë rrogë apo në Gjermani, si do ta mbajmë?”, tha Zoran Tuntev-punëtor turistik.

Edhe kompanitë e huaja që operojnë në rajonin Ohër-Strugë kërkojnë punëtorë çdo ditë. Por edhe ato e kanë vështirë të gjejnë.

“…Kemi nevojë për njerëz që dinë të mirëmbajnë robotikë dhe elektronikë ose inxhinierë. Nuk janë aq të lehta për t’u gjetur, ju duhet t’i synoni ato. Nëse dikush vjen nga jashtë, ata do të thonë, a i kanë këto ose mundësi të ngjashme në vendin e tyre dhe dikush nga Filipinet vjen këtu, çfarë do të thotë kjo për të gjitha kostot që lidhen me këtë!”, theksoi Viktor Mizo – menaxher fabrike për pjesë të automjeteve.

Shumica e njerëzve që tani punojnë në këto fabrika vijnë nga sektori i hotelierisë dhe gastronomisë. Kjo krijon presion shtesë mbi turizmin edhe për sezonin e ardhshëm. Gastronomët do të duhet të kërkojnë punëtorë të pakualifikuar dhe kjo do të ketë pasoja negative.

“Dhe do të punojnë, nëse i gjejmë, do të jenë totalisht të papërshtatshëm dhe do të kemi problem real me reagimet e turistëve…”, tha Zoran Tuntev-punëtor turistik.

Pjesa më e madhe e stafit vendor në turizëm këto javë tashmë po largohet ose po përgatiten të largohet për në punë, mbi të gjitha në Kroaci, ku pagat në këtë sektor fillojnë të paktën nga një mijë euro./Alsat.mk