Ndërsa coronavirus i ri përhapet në në të gjitë botën njerëzit po nxitojnë nëpër farmacii për të blerë maska për fytyrën dhe sanitatorë dore. Si rezultat, kërkesa për maska mbrojtëse dhe sanitare është rritur ndjeshëm dhe çmimet janë rritur shumë.

Një shumëllojshmëri maskash janë në dispozicion në treg. Përzgjedhja e një maskë të rastit nuk do t’ju mbrojë nga infektimi nga COVID-19. Për shembull, një maskë e rregullt mjekësore nuk është e mjaftueshme për t’ju mbrojtur nga koronavirusi i ri kur përdoret vetëm.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon një maskë fytyre të frymëmarrësit N95 për të mbrojtur nga COVID-19.

Një maskë fytyre e frymëmarrësit N95 largon grimcat nga ajri që merren me frymë. Këta respiratorë filtrojnë të paktën 95 përqind të grimcave shumë të vogla (0.3 mikron). Këto maska janë të afta të filtrojnë të gjitha llojet e grimcave, përfshirë bakteret dhe viruset.

Pse respiratorët N95 janë të ndryshëm nga maskat e tjera për fytyrën

Respiratorët N95 zvogëlojnë ekspozimin e përdoruesit ndaj grimcave të ajrit, nga aerosolet e grimcave të vogla deri tek pikat e mëdha. “Kur montohet dhe vishet siç duhet, i gjithë ajri drejtohet përmes mediave të filtrit,” shpjegon CDC.

Për dallim nga N95s, maskat e tjera të fytyrës janë të përshtatshme dhe sigurojnë vetëm mbrojtje nga pengesat kundër pikave, përfshirë grimcat e mëdha të frymëmarrjes. Ato nuk filtrojnë në mënyrë efektive grimcat e vogla nga ajri dhe nuk parandalojnë infektimin nga koronavirusi.

Si të vendosni, përdorni, hiqni dhe hidhni një maskë

Para se të vendosni një maskë, pastroni duart alkool ose sapun dhe ujë. Mbuloni gojën dhe hundën me maskë dhe sigurohuni që të mos keni boshllëqe midis fytyrës dhe maskës.

Shmangni prekjen e maskës gjatë përdorimit të saj. Nëse e bëni këtë, pastroni duart tuaja Zëvendësoni maskën me një të re sa më shpejt që të jetë e mundur dhe mos përdorni përsëri maska 1 përdorimshe.

Për të hequr maskën: Hiqeni atë nga pas (mos prekni pjesën e përparme të maskës) dhe hidhni menjëherë në një kosh të mbyllur. Pastaj, pastroni duart mirë.