Fakti që vetëm një parti e madhe politike ka dorëzuar listat e kandidatëve për zgjedhjet për në qershor 5 nënvizon dhe përforcon shqetësimet se kushtet nuk janë të përshtatshme për zhvillimin e zgjedhjeve të besueshme, sipas Ambasadës Amerikane.

Mbeten ende të papërfunduara reformat në lidhje me mediat, për frikësimin e votuesve dhe listat e votuesve. Faljet nga presidenti Ivanov nga 12 prilli kontribuoi vetëm për të rritur ndjenjën e mosndëshkimit, veçanërisht në lidhje me praktikat e këqija të mundshme zgjedhore. Nëse do të ketë zgjedhje më 5 qershor, ata nuk do të kontribuojnë për zgjidhjen e krizës politike në Maqedoni dhe për të ndërtuar besimin në institucionet, por vetëm do të rrezikonte vetëm integrimin euroatlantik të vendit, thuhet nga ambasada e SHBA-së.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës i kërkojnë partive të ri-thërrasë Kuvendin për të anuluar zgjedhjet, të tërheqë vendimin për falje, dhe të ri-angazhohen për zbatimin e një agjende agresive të reformës bazuar në marrëveshjen e Përzhinos, ku prioritetet urgjente janë reforma sipas raportit të BE-së Priebe dhe rekomandimet nga  OSBE / ODIHR.

Në bashkëpunim me BE-në, ne jemi të angazhuar për të ndihmuar në zgjidhjen e situatës, por zgjidhja kërkon një demonstrim të qartë të vullnetit politik, thuhet mes tjerash nga ambasada amerikane në Maqedoni.